top of page

⚡️

⚡️

⚡️

⚡️

⚡️

⚡️

PÅ SKOLOR OCH I WORKSHOPPAR.

Header svenska.png

JAG UNDERVISAR I

Malmö Playdays IC.jpg

Jag håller även individuella coachingsessioner där jag guidar människor i kreativa processer.

 

Jag jobbar med den inre kritikern, det inre barnet och diverse psykologiska och praktiska hinder som kan stå i vägen för människors skapande.

"Sofia är engagerad, och hon inspirerade deltagarna mycket under de dagar hon hade workshop hos oss. Mottagandet var mycket positivt, och klassen tyckte att de kom i kontakt med sin egen kreativitet på ett djupare och bredare plan efter att ha haft henne."

👆 Sagt av Alaya Vindelman, lärare i grafisk design på Fridhems folkhögskola där jag var gästlärare i kreativitet under hösten 2022.

Skärmavbild 2018-11-21 kl. 12.12.06.png

MIN HISTORIA

Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.25.02.png

VAD ÄR KREATIVITET?

Elefant med bollar.jpg
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.50.png
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.56.png
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.25.02.png
La Guagua.jpg
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.56.png
Elefant med bollar.jpg
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.50.png
Elefant med bollar.jpg
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.56.png
Elefant med bollar.jpg
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.50.png
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.50.png
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.56.png
Skärmavbild 2022-12-24 kl. 15.24.50.png
Elefant med bollar.jpg

Jag jobbar sedan 2010 som frilansande illustratör och grafisk designer, och jag har sedan ett år en egen tatueringsstudio i Malmö som heter Den Heliga Gralen.

 

Jag är utbildad till grafisk designer på Forsbergs skola och Nyckelviksskolan i Stockholm, och har läst ett antal fristående högskolekurser inom positiv psykologi. Jag har tidigare arbetat som lärare i illustration och InDesign på Folkuniversitetet i Malmö.

 

Under mina år som lärare på Folkuniversitetet hörde jag många deltagare berätta om hur de förlorat sin skaparlust i tonåren och inte vågat teckna sedan dess.
De trodde att de inte var bra nog, att det var för sent, och att de inte fick begå några misstag på vägen.

 

Jag hade själv upplevt blockeringar i mitt yrke som kreatör under flera år, och kämpade med att kombinera glädjen i att skapa med att tjäna pengar på min konst.
På grund av detta bestämde jag mig flera gånger för att sluta vara konstnär, men upplevde varje gång hur skaparlusten kom tillbaka av sig själv efter att jag slutat forcera den! Detta gjorde mig nyfiken, och jag började kartlägga vad som hade gjort att skapandet kom tillbaka, och vad jag hade gjort innan som blockerat det.

 

Det finns många kulturella föreställningar om vad kreativitet “är” och hur vi borde bete oss som kreatörer, som inte gynnar utan istället hämmar skapandet.
Det mesta som håller människor tillbaka på det kreativa planet är sådant vi har gemensamt men inte pratar om, som självkritik, perfektionism, och rädsla för att misslyckas.

 

Jag har numera hittat vägar att vara konstnär på ett bredare, mer hållbart och roligt sätt, vilket är en ständig balansakt. Det jag brinner mest för att göra nu är att utforska vad kreativitet egentligen är, och guida andra till att hitta sin egen skaparkraft.

Hur kommer det sig att så många människor kämpar med den?

Varför är det så vanligt att människor längtar efter att uttrycka sig kreativt (genom skrivande, måleri, musik och på tusen andra sätt) men samtidigt är så rädda för att göra det?

Vad är det som håller människor tillbaka?

Och vad skulle hända om man varsamt men bestämt plockade bort blockeringarna som stod i vägen – vad skulle kunna komma fram, och hur skulle det få oss att känna?

Är poängen med kreativitet att känna sig mer levande, eller är det (som vår kultur påstår) att bygga en karriär som genererar pengar och ser perfekt ut?

Det finns SÅ många fallgropar i kreativitetens värld, och jag har trillat i allihopa många gånger om. Det är därför jag vid det här laget känner till kartan, och inte längre är rädd för utforskandet. (Men jag är fortfarande livrädd för olika saker, till exempel att starta en podd eller åka till Portugal.) Eftersom jag varit där själv tycker jag om att hjälpa andra människor som har tappat bort sig i tvivel och självkritik, och guida dem genom kreativitetens snåriga vatten.

Jag har sett att de blockeringar som människor upplever är desamma från person till person, och att dessa ofta är biprodukter av vår moderna stressade kultur. Kreativiteten behöver en balans av yin- och yang-kvaliteter för att blomma, men vi är alla drillade i yang: att fokusera på målet, kämpa, vara perfekta, vara starka, att GÖRA. Kreativitet (och liv) vissnar i ett sådant klimat.

Detta är vad jag har lärt mig att min egen  kreativitet behöver för att må bra👇

FLOW Medicine _3 IG_FB.jpg

KONTAKTA MIG! ✉️ 👉

För att boka in mig som gästlärare eller workshopledare på din skola eller organisation, skicka ett mail till lindholm.sofia@gmail.com

bottom of page